Cerius gør Møn klar til grøn udvikling

Elnetselskabet Cerius skifter gammelt søkabel ud med nyt mellem Møn og Falster og gør området klar til en fremtid med mere grøn strøm. Det kræver præcision og sans for detaljen at lægge en af Danmarks længste strømforbindelser dybt under havbunden

Der er som bekendt ingen direkte fast forbindelse mellem Møn og Falster. Og så alligevel. Elnetselskabet Cerius, der driver elnettet på store dele af Sjælland, har faktisk siden begyndelsen af 1960’erne haft en af sine store ’hovedveje’ – et 50 kV-kabel – til at forbinde de to øer ved Grønsund. Nu banker en mere eldreven fremtid på, og med millimeter-præcision skyder Cerius denne sommer en ny, forstærket og fremtidssikret forbindelse ned under havbunden.

Det gamle kabel fra 1960 ligger på havbunden. Sådan gjorde man førhen. I dag vælger vi i stedet at lave det, der hedder en styret underboring, hvor vi borer ned under havbunden hele vejen, lægger fire styks rør og efterfølgende trækker det nye kabel igennem. Med knap 1.200 meter, en drilsk, kridtfyldt undergrund og en stram tidsplan er det bare med at holde tungen lige i munden,” forklarer projektleder hos Nexel, John Jørgensen, der udfører opgaven for Cerius.

Selv med 60 år på bagen fungerer det gamle kabel, som det skal, men det er rettidig omhu at skifte det nu, så vi også fortsat kan give kunderne høj forsyningssikkerhed. Desuden benytter vi anledningen til at forstærke forbindelsen, så den også i fremtiden er klar til at transportere endnu mere grøn strøm fra fx nye solcelleanlæg i området.”, fortæller John Jørgensen.

Søkablet er en den af forbindelsen mellem transformerstationerne ved Stubbekøbing på Falster og Fanefjord på Møn. John Jørgensen kan i øvrigt glæde sommerhusbeboerne ved Hørbølle med, at de nuværende fire kilometer luftledninger fra Hørbølle Strand til Fanefjord lægges i jorden som del af det samlede projekt. Dermed vil de ikke længere hverken fylde eller syne. 

Det østdanske elnet gøres klar til fremtid med større strømforbrug

Elnetselskabet Cerius drives i dag fælles med det andet store elnetselskab på Sjælland, Radius. Samlet set står de to selskaber for driften af det mest af elnettet i Østdanmark og sikrer, at mere end 2,5 millioner borgere, virksomheder og institutioner har strøm i kontakten hver dag året rundt.

Administrerende direktør for Cerius og Radius, Jens Fossar Madsen, fortæller, at forbindelsen mellem Møn og Falster blot er én af flere, som de to elnetselskaber for tiden er ved at udbygge.

Den grønne omstilling er heldigvis for alvor ved at komme i gang, og her spiller et stærkt elnet en central rolle. Over hele Sjælland er vi i gang med projekter som dette på Møn, hvor vi moderniserer og forstærker vores net, så vi kan håndtere både mere vedvarende energi fra fx vindmøller og solcelleanlæg og på den anden side et større forbrug af strøm, efterhånden som flere køber elbiler og installerer fx varmepumper,” forklarer Jens Fossar Madsen og fortsætter:

Vi ser ind i en fremtid, hvor elnettet skal kunne klare en langt større belastning i takt med, at vi som samfund i stigende grad bruger strøm til transport, industri og vores almindelige dagligdag. Det skal vi nok sikre, så man skal fx ikke være bekymret for om der er plads i elnettet, hvis man overvejer at købe en elbil eller varmepumpe. Og med rettidig omhu, som denne forbindelse med Møn og Falster, er godt eksempel på, så kan vi også gøre det på en måde, hvor omkostninger for den enkelte pr. leverede kilowatttime ikke stiger”, pointerer Jens Fossar Madsen

Cerius forventer at projektet ved Hårbølle er helt afsluttet i løbet af de kommende uger, hvorefter området, man har lånt af lokal lodsejer, skal retableres, så der inden længe kan bygges sommerhus på grunden. Det gamle kabel fjernes, når det nye er taget i drift.

FAKTA:

  • 200 meter 50 kV-kabel lægges i rør 35 meter under havoverfladen ved Grønsund
  • Kablet er et såkaldt PEX-kabel og er en af to 50 kV-forbindelser til Møn, der sikrer strøm til øen
  • Rørene, som kablet lægges i, har en diameter på 160 millimeter og vejer samlet godt 40 tons
  • 50 kV-kabel har en diameter på 70 millimeter

Seneste nyheder