Driftinformation:
0 Afbrud
10. oktober 2019

Droner holder øje med elnettet

Digitalisering og innovation går hånd i hånd, når Cerius tester droner i overvågning af elnettet. Dronerne skal sikre, at fejl og slitage opdages hurtigt, så vi også i fremtiden nyder godt af den høje forsyningssikkerhed.

Vi tager det for givet – der er strøm i kontakterne døgnet rundt, så vi kan vaske tøj, streame tv-serier og holde vores madvarer kolde. Forsyningssikkerheden er så høj, at vi kun oplever strømafbrydelser ganske få gange i løbet af et år.

Sådan skal det også være i fremtiden, hvor elnettet i stigende grad vil blive udfordret, blandt andet af en mere svingende produktion fra vedvarende energikilder og et større forbrug til elbiler og opvarmning.

Det kræver, at elforsyningen fremtidssikres, og Cerius har derfor startet et udviklingsprojekt med forsøgsdroner. Dronerne skal supplere og i løbet af nogle år måske helt erstatte den manuelle arbejdskraft i inspektionen af knap 900 km luftledninger. Og det kræver hjælp udefra:

”Faktisk findes der ikke droner på markedet, der er udstyret med den type fotografiske software, som er nødvendig for at automatisere inspicering af luftledninger. Derfor har vi sammen med to dronefirmaer gennemfløjet forskellige strækninger med 50 kV luftledninger. Testflyvningerne skal gøre os klogere på, hvad softwaren skal indeholde for at opfylde vores fremtidige behov”, fortæller Jesper Bruhn Thomsen, afdelingschef i SEAS-NVE Entreprise, og fortsætter:

”Softwaresystemet skal få dronerne til at genkende alle slags fejl og slitage samt bevoksning, der kan ramme el-ledningerne, og så skal det kunne advare os om bygninger, der er opført tæt på elnettet. Derfor vil vores luftledningsmontører tage billeder af alle de fejl, de oplever i løbet af de næste år. Så kan vi bruge dem i udviklingen af softwareprogrammet til dronerne”.

Drømmer om et nordisk samarbejde

Hvis udviklingen af droneinspektionen skal op i fart, så skal flere aktører træde til. Derfor søger Cerius dialog med flere af de førende dronefirmaer. Cerius’ ambition er, at man med tiden kan indgå et samarbejde med de andre nordiske lande om en fælles database:

”I de øvrige nordiske lande har de et langt større luftledningsnet, end vi har herhjemme. Derfor tænker vi, at andre end os har brug for den viden, vi er ved at udvikle. Hvis vi så kunne hjælpes ad, kunne processen måske fremskyndes og forbedres yderligere. Det er en idé, som vi i øjeblikket er i gang med at undersøge”, fortæller Jesper Bruhn Thomsen.

Droneinspektion 2.0

Sideløbende med udviklingsprojektet deltager Cerius i projektet Drones4energy, der styres af Syddansk Universitet. Her arbejdes der på ”droneinspektion 2.0”: en udvikling af droner, der selv skal kunne følge luftledninger og indsamle data. Om projektet fortæller Emad Ebeid, adjunkt ved SDU Dronecenter:

”Med projektet Drones4Energy arbejder vi på at skabe et avanceret dronesystem, som skal hjælpe fremtidige droner med at inspicere det danske elnet automatisk, effektivt og på omkostningseffektiv måde. Cerius’ projekt er med til at understøtte vores arbejde, da de mange fotos af luftledninger gør det muligt at træne algoritmer til at genkende samtlige fejl. Målet er, at dronerne i fremtiden skal kunne finde lignende fejl og rapportere dem til både os og Cerius.”

Hvornår de automatiserede droner kan flyve på egen hånd, er endnu uvist, da det ikke er lovligt at flyve med dem herhjemme:

”Hvis projektet skal blive en realitet, så skal den danske lovgivning ændres, for i dag må man kun flyve, når man har visuel kontakt til dronen. I øjeblikket hjælper vi Syddansk Universitet ved at stå til rådighed med test, og med tiden forventer vi at kunne hjælpe til ved større projekter, der udvikler lignende software”, fortæller Jesper Bruhn Thomsen.

Kontakt os

70 29 20 24

Man-fre kl. 07.00-15.00
(Lukket på alle helligdage)

info@cerius.dk


Cerius

Hovedgaden 36, 4520 Svinninge
CVR-nummer 28 11 32 85

Cookiepolitik | Politiker

© Cerius 2019