Cerius’ overskud skal gå til fremtidens elnet og den grønne omstilling

Cerius kommer ud af 2023 med et overskud før skat og finansielle omkostninger på 181 mio. kr. Pengene bliver i netselskabet, og de skal nu investeres i fremtidssikring af elnettet.

Meget mere strøm skal de kommende år fragtes gennem elnettet i takt med, at elektrificeringen og den grønne omstilling af vores energisystem tager fart. Cerius, der står for at transportere strøm til elkunderne i Nordvest-, Midt- og Sydsjælland, Lolland-Falster og øerne, kom ud af 2023 med et overskud på 181 mio. kr., og de penge skal nu investeres i udbygningen af elnettet.

”Efter årtier med et ret stabilt strømforbrug i vores forsyningsområde kan vi nu se, at den grønne omstilling af vores energisystem virkelig tager fart. Vi oplever en vækst i efterspørgslen fra både private og fra store kunder, som ønsker at vende ryggen til fossile brændsler som olie og gas til fordel for strøm, der i overvejende grad kommer fra vedvarende energikilder,” siger Knud Pedersen, formand i Cerius, og fortsætter:

”Som netselskaber er vores vigtigste opgave at opretholde en høj forsyningssikkerhed både i dag og i fremtiden samt imødekomme efterspørgslen fra nye kunder. Derfor skal vi udbygge elnettet på en klog og ansvarlig måde. I 2023 investerede Cerius 650 mio. kr. i forstærkninger og nyt elnet, og vi forventer, at disse investeringer vil stige i 2024,” fortæller Knud Pedersen.

Ny tarifmodel virker

Ved starten af 2023 kunne Cerius som et af de første netselskaber introducere en ny tarifmodel. Modellen belønner de kunder, som formår at flytte strømforbrug væk fra de timer, hvor der er mest pres på elnettet. Og elkunderne har taget modellen til sig, viser data fra dens første leveår, fortæller Knud Pedersen.

”Med den nye tarifmodel får kunderne en økonomisk gulerod ved at flytte forbrug væk fra eftermiddagen og først på aftenen, hvor der er mest myldretid i elnettet. Når vi alle fordeler vores forbrug ud over hele døgnet, så mindsker vi spidsbelastningerne og behovet for dyre forstærkninger samt udbygninger af elnettet. Det er en win-win. Kunderne får en lavere elregning, og samtidig er det godt for elnettet. Selvom vi kigger ind i en fordobling af vores strømforbrug, så betyder det ikke, at vi skal have dobbelt så meget elnet i jorden. Vi skal udnytte det eksisterende endnu bedre end i dag,” siger Knud Pedersen.

I løbet af 2023 flyttede elkunderne i Østdanmark, hvad der svarer til 58 mio. igangsætninger af vaskemaskinen fra døgnets lyse timer til om natten. Det kan for eksempel være ved at bruge forskudt opladning af elbilen, eller at opvaskemaskinen sættes til at starte om natten ved brug af timer-funktionen.

Elektrificeringen går endnu et gear op i 2024

Det er ingen tegn på, at farten i elektrificeringen vil aftage lige foreløbigt. Derfor understreger Knud Pedersen, at der i Cerius er fuldt fokus på rekruttering, bedre processer og intensivering af dialogen med de store kunder.

”Vi skal selvfølgelig have setuppet til at kunne imødekomme kundernes efterspørgsel, og der arbejder vi hele tiden på, at vores organisation følger med udviklingen i markedet. Desuden er det vigtigt, at vi har en tæt dialog og forventningsafstemning med vores store kunder. Jo før de tager fat i os jo bedre. Det er den mest effektive vej til den hurtigste tilslutning,” fortæller Cerius’ formand, og tilføjer:

”Vi sætter en ære i at hjælpe alle med at indfri deres mål om at lade sig elektrificere til glæde for dem selv, deres økonomi og ikke mindst klimaet. Og i Cerius bestræber vi os på, at den omstilling skal ske så hurtigt, som det overhovedet er muligt,” lyder det fra Knud Pedersen.

Om Cerius og Radius Elnet

Cerius’ elnet rummer ca. 25.000 km kabler og forsyner ca. 415.000 netkunder med strøm. Netselskabet drives sideordnet med Radius, der vedligeholder og udbygger elnettet i Københavnsområdet, i Nordsjælland og i dele af Midtsjælland. Radius Elnet driver ca. 19.200 km kabler og forsyner ca. 1.091.000 netkunder

Seneste nyheder