Når vognmændenes køber ellastbiler, og vognparken går fra brummende dieselmotorer til lydløse elmotorer, så kan der opstå mange spørgsmål. Hvordan sikres der strøm til ellastbilernes ladestandere? Hvor lang tid tager det? Og hvad koster det?
Cerius-Radius giver nu i samarbejde med DI Transport overblikket i en læsevenlig folder lige til førerhuset. Her er der svar på mange af de udfordringer, som transportsektoren møder i forbindelse med deres omstilling.
Download Sæt strøm til den tunge transport
”Når den tunge transport pensionerer dieselpumpen og i stedet bruger ladestik, så fører det nogle forandringer med sig, og vognmændene skal forholde sig til elteknik, tariffer, tilslutningsbidrag og meget mere, som ikke har været hverdagskost tidligere for denne branche. Jeg er glad for, at kan stille vores viden til rådighed for den tunge transport og bidrage til en effektiv omstilling af vognmændenes køretøjer,” fortæller Jens Fossar Madsen, adm. direktør i Cerius-Radius, og fortsætter:
”Som netselskaber vil vi jo rigtig gerne understøtte den tunge transport bedst muligt. Her er den tidlige dialog med branchen afgørende, og vi anbefaler altid, at vognmændene starter dialogen med deres lokale netselskab, inden de går til bilforhandleren for at bestille deres nye ellastbiler. For når en vognmand gerne vil lade flere ellastbiler samtidig, så trækker det lige så meget på elnettet som en mindre provinsby, og så meget ledig kapacitet vil der sjældent stå til rådighed i nettet. Det betyder, at når en vognmand ønsker at få opsat ladestandere til ellastbiler, så skal vi i netselskaberne hurtigst muligt i gang med at forstærke og udbygge elnettet. Det er nemlig en tidskrævende disciplin,” siger Jens Fossar Madsen.
Hakon Iversen, branchedirektør i DI Transport, kvitterer for det gode samarbejde, og han ser frem til at dele udgivelsen med organisationens medlemmer.
”Elektrificeringen af transporten er en ny disciplin for mange af vores medlemmer, og der er vi dybt afhængige af effektive netselskaber, så vores medlemmer hurtigst muligt kan begynde at høste gevinsterne af deres grønne investeringer i nye køretøjer. Der er udbygning af elnettet og nettilslutning af vognparkerne en reel udfordring, som vi ønsker at tilgå på en konstruktiv måde,” fortæller Hakon Iversen.
Han tilføjer, at der ikke er nogen tvivl om, at ellastbilernes andel af nysalget kun vil fortsætte med at vokse.
”Her skal vi have en tæt dialog og et stærkt samspil mellem transporten og netselskaberne. For når alle aktører forstår hinandens processer og behov i tilslutningsfasen, sikrer vi de hurtigste tilslutninger og den bedste afstemning. Og vi har desværre set eksempler på, at udbygningen af elnettet tager meget længere tid end leveringen af vognmændenes nye ellastbiler, og så står transportvirksomheden i værste fald med et køretøj, som kan være svært at få opladet og dermed passe ind i driften. Den situation er der ingen, der vinder på, og det kan denne udgivelse forhåbentlig være med til at forhindre,” siger Hakon Iversen, branchedirektør i DI Transport.