Vi har taget hul på de mørke måneder, og det betyder, at mange danskere igen skruer op for deres varmepumper. Det er noget, der kan aflæses på elregningen, men der kan være penge at spare, hvis man tænker over sit forbrug, fortæller netselskaberne Cerius-Radius.
T-shirts er igen skiftet ud med striktrøjer og vinterjakker, nu hvor efterårstemperaturerne igen er rullet ind over Danmark. De faldende temperaturer sætter sit præg på elregningen hos de boligejere, som har huse opvarmet med varmepumper, viser en ny analyse fra de østdanske netselskaber Cerius-Radius.
Cerius-Radius har lavet en stikprøve med 1.000 varmepumpekunders elforbrug. Resultaterne fortæller blandt andet, at forbruget i gennemsnit stiger med 40 kilowatttimer (kWh) pr. måned, hver gang gennemsnitstemperaturen falder med én grad.
Når det er koldest, bliver temperaturens påvirkning af elregningen endnu større. Året startede således med flere uger med frostgrader, og det betød, at middeltemperaturen i hele januar var tæt ved 0 grader. Det var ca. 3 grader koldere end samme måned i 2023. Den temperaturforskel var medvirkende til, at varmepumpekundernes elregning i gennemsnit voksede med 250 kWh, når man sammenholder forbruget de to måneder.
”Vi ser en direkte sammenhæng mellem temperaturen og elregningen for alle de kunder, der har varmepumpe. Og selvom det er en økonomivenlig varmekilde, så er der stadig mulighed for store besparelser, hvis man tænker over at bruge varmepumperne på rigtige tidspunkter, når det bliver koldt udenfor,” fortæller Cäthe Bay-Smidt, funktionschef i Cerius-Radius.
Hun uddyber, at der kan være mere end 1 kr. at spare over vinteren, hvis man flytter forbruget af 1 kWh væk fra tidsrummet mellem kl. 17.00 og 21.00, hvor tarifferne samt elprisen typisk er højest. Og det kan blive til mange penge, når forbruget i husstande med varmepumpe nogle vintermåneder nærmer sig 1.000 kWh.
”Sunde elvaner er godt for pengepungen, men det er også godt for elnettet. Hvis kunderne formår at tage toppen af deres elforbrug, så er det også med til at udskyde og minimere behovet for dyre forstærkninger og udbygninger af elnettet. Det kan for eksempel være, at kunderne kan gøre brug af smartstyring af varmepumpen, hvor man reducerer forbruget i de dyre timer, ligesom man også kender det fra intelligent opladning af elbilen,” lyder budskabet afsluttende fra Cäthe Bay-Smidt.