Godkendt tarifmodel til lokale energifællesskaber

Når flere elkunder går sammen om at forbruge og producere strøm, så betyder det potentielt, at de skal have transporteret færre kilowatt-timer gennem det kollektive elnet. Samtidig giver fællesskaberne også mulighed for, at kunderne nedbringer belastningen de tidspunkter, hvor de ellers trækker mest på elnettet. Dette kan give anledning til omkostningsmæssige besparelser i elnettet over tid.

Netselskaberne vil gerne understøtte denne mulighed, og derfor har Cerius-Radius sammen med resten af branchen udviklet en tarifmodel målrettet lokale sammenslutninger af elkunder. Den metode er netop blevet godkendt af Forsyningstilsynet.

Indtil nu har alle elkunder tilsluttet i lavspændingsnettet betalt ud fra de samme tariffer. En ændring af lovgivningen har dog åbnet døren for at lave om på det, og det er den mulighed, som Cerius-Radius og branchen har grebet. Cerius-Radius’ mål med modellen er at understøtte aktive lokale energifællesskaber og sammenslutninger af elkunder ved at give dem incitamenter til en mere hensigtsmæssig brug af elnettet lokalt. Samtidig skal modellen sikre, at de lokale energifællesskabers udgifter til elnettet stemmer overens med de omkostninger, som de giver anledning til.

Jens Fossar Madsen, adm. direktør i Cerius og Radius, glæder sig over, at der nu er grønt lys fra myndighederne til modellen.

”Tarifering af lokale energifællesskaber er utrolig kompleks, og derfor er jeg glad for, at vi er kommet hertil, hvor vi nu står med en godkendt metode. Det har krævet meget arbejde, og det havde ikke kunnet lade sig gøre uden en god og konstruktiv dialog med både myndighederne og alle de mange aktører, der brænder for det her emne. Nu ser vi frem til at få bragt metoden i drift til glæde og gavn for kunderne,” siger Jens Fossar Madsen.

Når kunderne fremadrettet bliver tariferet efter den nye model, så får de et økonomisk incitament til at udnytte det lokale elnet bedst mulig ved at sikre samtidighed i deres forbrug og lokale produktion fra for eksempel solceller. Netselskaberne er særligt optagede af de perioder, hvor kundernes belastning af elnettet er størst, da det er afgørende for, hvornår netselskaberne er nødt til at udbygge og forstærke elnettet. Den økonomiske gevinst for de lokale energifællesskaber vil afhænge af deres evne til at følge modellens prissignaler.

Jens Fossar Madsen fortæller, at udviklingen af den nye tarifmodel udspringer af netselskabernes løbende arbejde med at sikre, at Cerius-Radius’ tariffer understøtter en hensigtsmæssig brug af nettet.

”Udviklingen på energimarkedet går rigtig stærkt i disse år, og der skal vi selvfølgelig følge med, så vi også i fremtiden har et stærkt elnet, der bidrager og muliggør den grønne omstilling af vores energisystem. Og vi skal selvfølgelig hele tiden varetage kollektivets interesser og behandle alle kunder efter de samme principper. Det betyder blandt andet, at alle skal have omkostningsægte tariffer,” fortæller Cerius’ og Radius’ adm. direktør, Jens Fossar Madsen.

Forsyningstilsynet har godkendt metoden frem til udgangen af 2027, hvorefter tilsynet vil revurdere, hvorvidt modellen skal forlænges. Cerius-Radius håber, at de første kunder kan blive tariferet efter de nye principper fra den 1. januar 2026, når de nødvendige IT-tilpasninger til modellen er på plads.

Om modellen

Lovgivningen definerer lokale sammenslutninger af netbrugere som en sammenslutning af elkunder, der tilsammen råder over både forbrug og produktion. Metoden er relevant for netkunder tilsluttet i distributionsnettet på 0,4 kV-niveau i lavspændingsnettet og direkte i en 10/0,4 kV-transformerstation på lavspændingssiden.

Formålet med ordningen er at understøtte, at netkunder kan medvirke til en mere effektiv anvendelse af elnettet ved at give lokale sammenslutninger af netbrugere incitament til at optimere samtidigheden i forbrug og produktion. Dette kan eventuelt medvirke til en reduceret maksimal belastning af elnettet og et potentielt reduceret behov for at udbygge elnettet, hvilket vil være en samfundsøkonomisk gevinst i form af sparede investeringer i elnettet til gavn for alle kunderne i netselskabet.

I den nye tarifmetode vil Cerius-Radius afregne de lokale energifællesskaber ud fra både tidsdifferentiering og deres maksimale effektbehov i løbet af året. Det er kun tarif-delen af energiregningen, som det nye tariferingsprincip omhandler, mens resten af elregningen fortsætter, som den plejer.

Seneste nyheder