37.000 husstandes elforbrug er sparet væk i første halvår

Selvom elpriserne i årets første seks måneder har været lavere end i efteråret, så holder de private elkunder og de små erhvervsdrivende ved de gode vaner. På Sjælland, Lolland Falster og øerne er der i første halvår sparet, hvad der svarer til 37.000 husstandes årlige elforbrug, fortæller netselskaberne Cerius og Radius.

Tørretumbleren har kørt færre gange, opvaskemaskinen er blevet fyldt bedre op, og lyset har været tændt i færre timer.

I alt har de private elkunder og små erhvervsdrivende på Sjælland, Lolland Falster og øerne i første halvår sparet 147 GWh sammenlignet med samme måneder i 2022, hvilket svarer til årsforbruget hos 37.000 husstande. Det viser nye tal fra netselskaberne Cerius og Radius.

Jens Fossar Madsen, direktør i Cerius og Radius, kalder besparelsen bemærkelsesværdig.

”Det er imponerende, hvordan danskerne har formået at ændre deres elvaner til det bedre. De her besparelser havde vi ikke drømt om var mulige, når antallet af elbiler i Danmark samtidig er fordoblet det seneste år. Hertil kommer, at mange private har investeret i varmepumper, hvilket ligeledes trækker forbruget op, men folk har virkelig forstået, at den billigste strøm er den, som de ikke bruger,” siger han.

For Cerius og Radius betyder forbrugernes besparelser, at netselskaberne bedre kan prioritere investeringerne til de steder, hvor det er nødvendigt.

”Det samlede elforbrug vil vokse i takt med, at den grønne omstilling tager yderligere fart. For os er det vigtigt, at vi bruger vores ressourcer bedst muligt, så vi også i fremtiden har et robust elnet. Og så vi ikke laver unødvendige investeringer, der i sidste ende gør det dyrere for forbrugerne,” lyder budskabet fra Jens Fossar Madsen.

Foruden den samlede besparelse har de private elkunder og de små erhvervsdrivende også formået at flytte 2,8 pct. af deres forbrug væk fra tidsrummet mellem kl. 17.00 og 21.00 sammenlignet med 2022. Det er de timer, hvor der er mest myldretid i elnettet.

”Merinvesteringerne i elnettet bliver mindre, hvis vi formår at flytte forbrug væk fra timerne sidst på eftermiddagen og først på aftenen. Det kan være ved at lade elbilen om natten eller forskyde starten på opvaskemaskinen og tørretumbleren. Fra årets start indførte vi en tarifmodel, der gør det billigere at få leveret strøm til sin bolig for eksempel om natten, og det har folk virkelig taget til sig. Og forhåbentlig er det mønster kommet for at blive,” fortæller Jens Fossar Madsen, adm. direktør i Cerius og Radius.

Ovenstående data er trukket for alle de elkunder, der betaler C-tarif, og dermed trækker på lavspændingsnettet, i Cerius’ og Radius’ netområde. Cerius og Radius har ca. 1,4 mio. kunder, der betaler C-tarif. Cerius og Radius ejer, driver og udbygger elnettet på Sjælland, Lolland Falster og øerne.

Beregningerne tager udgangspunkt i en standard husstands elforbrug, som ligger på 4.000 kWh årligt.

Seneste nyheder

Østdanske elbilister sparer mange penge på ændrede ladevaner

Antallet af elbiler har taget fart, men der er stor forskel på, hvornår ejerne lader, og hvad de betaler for det. En analyse fra de østdanske netselskaber, Cerius-Radius, viser, at elbilisterne har ændret deres ladevaner og flyttet meget opladning til om natten, hvilket resulterer i lavere elregninger.

Læs mere