Julelyskæder overalt: Sådan ser strømforbruget ud i december for Sjælland og øerne

Vi skruer ekstra op for strømforbruget i december. Hos elnetselskabet Cerius, der leverer strøm til godt 400.000 kunder på Nordvest-, Midt- og Sydsjælland og på Lolland-Falster og øerne, ser man tydeligt, at de mange julelys får elmålerne til at løbe stærkere.

Decembermørket sænker sig, og vi skruer ekstra op for lysene i både butikker, kontorer og hjemmene. Ikke mindst landets forhaver bades i hyggeligt lys. Det kan de tydelig se hos elnetselskabet, Cerius, der driver elnettet og transporterer strømmen ud til stikkontakterne i Nordvest-, Midt- og Sydsjælland og på Lolland-Falster og øerne.

”Generelt er kunderne over de seneste år blevet mere bevidste om at spare på strømmen derhjemme, men op mod jul ser vi, at strømforbruget får et pænt nøk op hos rigtig mange, efterhånden som lyskæderne kommer frem. Takket være vores veludbyggede elnet kommer stigningen ikke til at give os udfordringer, fortæller Jens Fossar Madsen, der er administrerende direktør for Cerius.

Ser vi fx på tallene for sidste år og sammenligner en helt almindelig uge 44 med uge 51, så stiger strømforbruget væsentligt hos de private kunder på Sjælland og øerne. Julehyggen kombineret med de flere mørke timer får os faktisk til at bruge godt 14 procent mere strøm i forhold til en ’normal’ efterårsuge,” lyder det fra Jens Fossar Madsen.

Med nye målere kan vi allerede se sidste uges forbrug

I kraft af de fjernaflæste elmålere hos selskabets kunder kan Cerius følge forbruget og se, hvordan det udvikler sig.

”Dermed kan vi også allerede nu se, hvordan forbruget tegner for denne december. Vores tal for uge 49 viser, at det var her mange husstande for alvor tog hul på juleudsmykningen. Og her kan vi for de private kunder se, at strømforbruget i år er steget med over 8 procent i forhold til uge 49 i 2019.

Altså en pæn stigning i forhold til samme tid sidste år, hvilket givetvis ikke kun skyldes, at folk har købt flere lyskæder, men helt sikkert også at corona-pandemien har sat et aftryk. Det bliver interessant at se, om vi også i juleugen ser en tilsvarende ændring i forhold til sidste år”, siger Jens Fossar Madsen.    

Den administrerende direktør slår dog samtidig fast, at det stigende forbrug ikke giver anledning til panderynker hos Cerius:

Vi har et robust elnet på hele Sjælland – og for den sags skyld i hele Danmark – så vi får ikke problemer med at håndtere sådan en stigning. Selv den store belastning af elnettet juleaftensdag ved 17-tiden, når alle familierne tænder for både steg og julelyskæder, har vi kapaciteten til at håndtere”.   

Seneste nyheder