Lolland Kommune: bedst til at spare på strømmen i 2023

I 2022 buldrede energikrisen, og de høje elpriser satte deres tydelige præg på sjællændernes elregninger. Men selvom 2023 blev et år med mere normale tilstande på energimarkedet, så holdt forbrugerne i Lolland Kommune stadig ved de gode elvaner.

Vores nyeste tal viser, at privatkunderne i Lolland skar 3,89 pct. af forbruget i 2023 sammenlignet med 2022, og det var nok til at placere kommunen på en førsteplads, når vi ser på, hvem der sparede mest i netselskabets forsyningsområde. På de efterfølgende pladser kom Odsherred, Guldborgsund og Kalundborg.

Cäthe Bay-Smidt, funktionschef i Cerius, mener, at besparelserne i 2023 er meget imponerende set i lyset af, at 2022 var et kriseår på energimarkedet.

”I dele af 2022 var elpriserne skyhøje, og forbrugerne slukkede mere eller mindre alt, hvad der fik elmåleren til at snurre. I 2023 var det økonomiske incitament til at spare på strømmen langt mindre, og derfor er det opsigtsvækkende, at privatkunderne i flere kommuner i Region Sjælland alligevel har været så dygtige til at holde fast i de gode elvaner, at de endda har formået at sænke forbruget yderligere. Med til historien hører jo, at vi ser en generel vækst i efterspørgslen på strøm, da mange køber elbiler, og der kommer også stadig nye varmepumper til,” fortæller hun.

Tallene viser, at det primært er kommunerne med en høj andel af sommerhuse, hvor forbruget er faldet. Cäthe Bay-Smidt understreger, at de gode elvaner er af stor betydning.

”Når forbruget vokser, så skal vi som netselskab sikre, at infrastrukturen kan følge med, og når vi alle tænker over, hvordan og hvornår vi bruger strømmen, så kan vi bedst planlægge forstærkningen og udbygningen af elnettet,” fortæller hun, og fortsætter:

”I de østdanske netselskaber, Cerius og Radius, forventer vi at fordoble vores investeringer i elnettet frem mod 2030 til mere end 2 mia. kr. årligt, så vi kan fremtidssikre elnettet. Som elkunde i vores forsyningsområde skal man med ro i maven købe både elbiler med dertilhørende ladeboks og varmepumper velvidende, at elnettet er stærkt. Og hvis vi alle holder fast i de gode elvaner, så kan vi i netselskaberne holde vores del af elregningen (distributionstarifferne) nede til glæde for kundernes økonomi.”

I Cerius’ forsyningsområde faldt forbruget blandt privatkunderne i 2023 med 0,13 pct. i gennemsnit sammenlignet med 2022. Særligt Solrød, Sorø og Holbæk trak forbruget op.

Seneste nyheder

Østdanske elbilister sparer mange penge på ændrede ladevaner

Antallet af elbiler har taget fart, men der er stor forskel på, hvornår ejerne lader, og hvad de betaler for det. En analyse fra de østdanske netselskaber, Cerius-Radius, viser, at elbilisterne har ændret deres ladevaner og flyttet meget opladning til om natten, hvilket resulterer i lavere elregninger.

Læs mere