Milliardudbud afgjort: Nu skal vigtige knudepunkter i fremtidens elnet bygges

De store østdanske netselskaber Cerius-Radius og deres fælles driftsselskab Nexel har peget på Skanstec Engineering til at opføre 15 store transformerstationer på Sjælland og Lolland-Falster de kommende år. Det er en aftale med en samlet værdi på mere end 1 mia. kr.

Speederen er ved at blive trådt i bund på den grønne omstilling af vores energiforbrug. Det betyder, at der vil blive brugt meget mere strøm end tidligere.

Denne elektrificering kræver dog, at vi har et stærkt elnet til at forbinde produktionen med forbruget. Derfor har netselskaberne Cerius-Radius og deres fælles driftsselskab Nexel netop haft et udbud på etablering af nye, store transformerstationer. Disse afgørende knudepunkter i elnettet kan sammenlignes med stationer langs et metronet. For ligesom metrostationerne gør det muligt for passagererne at komme af og på toget, så giver transformerstationerne langs elnettet mulighed for, at kunder kan slutte sig til elnettet.

Vinderen af udbuddet blev Skanstec Engineering, der sammen med en række stærke underleverandører skal løse opgaven.

Der er tale om et såkaldt ”Turnkey-udbud” – et totalentrepriseudbud – hvor Skanstec Engineering skal aflevere nøglerne til færdige transformerstationer. I første omgang er aftalen på 15 hovedstationer, som er de største transformerstationer i Cerius-Radius’ elnet. Hertil kommer en option på yderligere byggerier, hvis begge parter ønsker at forlænge samarbejdet.

”Vi står overfor en historisk transformation af vores energisystem, og den skal vi lykkes med til glæde og gavn for klimaet. Cerius-Radius og Nexel arbejder hver eneste dag med at imødekomme behovene fra vores kunder i Østdanmark, og dette udbud afspejler, at vi står med en kæmpe opgave, der vil opgradere elnettet markant i vores forsyningsområde,” siger Jens Fossar Madsen, adm. direktør i Cerius-Radius.

Tidligere blev der bygget én ny hovedstation hvert fjerde år til det østdanske elnet, men frem mod 2030 skal der nu etableres 4-5 om året, fortæller Anders Vikkelsø, adm. direktør i Nexel.

Han tilføjer, at fokus i udbuddet har været på at finde den rette balance mellem pris, kvalitet, leveringstid, metode, sikkerhed samt bydernes bemanding og organisation. Her faldt Skanstec Engineering altså bedst ud.

”Vi glæder os over en samarbejdspartner, der deler vores ambitioner om at fremtidssikre elnettet og forstærke fundamentet for den grønne omstilling af vores energiforbrug. Vi løser i dag mange opgaver forbundet med drift og udbygning af elnettet med både interne ressourcer og en lang række eksterne virksomheder, men med en opgave af denne størrelse har det været afgørende at tænke opførelsen af de mange stationer på en ny måde og få tilført ressourcer og kompetencer fra en ekstern samarbejdspartner, der kan tage det fulde leveranceansvar. Vi har vurderet, at et turnkey-udbud skaber de bedste forudsætninger for at løse den opgave, som vi som driftsselskab for Cerius-Radius er blevet betroet med at elektrificere Østdanmark, og nu ser vi meget frem til at komme i gang,” siger Anders Vikkelsø.

Cerius-Radius og Nexel ønsker idriftsættelse af de første syv stationer i slutningen af 2026 og i løbet af 2027.

Udbuddets indhold

Foruden transformerstationerne indeholder udbuddet også en række delkomponenter. Der skal også laves jord- og betonarbejder samt opføres bygninger og stationsarealer.

Hovedstationerne omfatter både 50/10 kV-stationer, hvor Cerius-Radius ejer nettet, men også 132/50 kV-stationer, som skal opføres i samarbejde med Energinet, da de ejer 132 kV-nettet. Dette udbud omfatter dog kun 50 kV-delen af stationerne.

Seneste nyheder