Stort udbud afgjort: Klimavenlige komponenter skal være med til at fremtidssikre det østdanske elnet

Cerius-Radius og vores fælles driftsselskab, Nexel, er i fuld gang med at fremtidssikre elnettet i Østdanmark. Tilgangen er, at det skal gøres på den mest bæredygtige måde, og derfor er et udbud på transformerstationer uden den kraftige drivhusgas SF6 til en estimeret værdi på 900 mio. kr. netop blevet afgjort.

Cerius-Radius og vores driftsselskab, Nexel, har brug for mange nye netstationer – som er de mellemstore transformerstationer i distributionsnettet – når elnettet skal bygges ud til fremtidens efterspørgsel. Leverancen på disse komponenter til det østdanske elnet har netop været i udbud, og det er første gang, at det udelukkende har været muligt for interesserede leverandører at byde ind uden den kraftige drivhusgas SF6, som hidtil har været fast accepteret i denne type anlæg.

Det todelte udbud er nu afgjort til fordel for tre leverandører. Priess A/S og KL Industri AB har vundet udbuddet vedrørende komplette løsninger på netstationer, mens Eaton fremadrettet skal levere løskomponenter til de eksisterende netstationer i Cerius-Radius’ elnet. Udbuddet har en estimeret værdi på 900 mio. kr., og det løber de kommende tre år med mulighed for to års forlængelse.

Frederik Dalgård Andersen, chef for planlægning af elnettet i Cerius-Radius, glæder sig over, at afgørelsen er faldet på plads.

”Der er fuld fart på den grønne omstilling af vores energiforbrug, hvor mange vender fossile brændsler ryggen til fordel for el. Der spiller udbygning og forstærkning af elnettet en fuldstændig afgørende rolle. Vi ønsker at gå forrest og sikre, at det sker på den mest ansvarlige og bæredygtige måde, hvor vi bevæger os væk fra SF6, hvor det er muligt, til fordel for nye innovative løsninger,” siger Frederik Dalgård Andersen.

Nexel er udførende, når det kommer til at skabe et fremtidssikret elnet i Østdanmark. Chef i Nexel, Tomas Christensen, fortæller, at elektrificeringen finder sted verdenen over, og det betyder, at efterspørgslen på disse komponenter er steget kraftigt.

”Vi vil gerne imødekomme kundernes efterspørgsel hurtigst muligt, og her er leveringssikkerhed afgørende. Derfor har det også været vigtigt for Nexel, at udbuddet faldt ud til flere leverandørers fordel for at sikre, at vi altid kan hente komponenter hjem, selv hvis én samarbejdspartner oplever udfordringer. Udbuddet har vakt stor interesse, og vi kan konstatere, at markedet for SF6-frie komponenter virkelig har taget fart nu, og det glæder vi os over at kunne bakke op om,” siger Tomas Christensen, og fortsætter:

”Efterspørgslen på strøm er historisk høj. Vi forventer at skulle opstille ca. 800 af disse netstationer i 2024, og det er en fordobling sammenlignet med 2022. Det er blandt andet disse netstationer, der står ved lynladestationerne, som i disse år skyder op overalt i vores forsyningsområde.”

Cerius-Radius og Nexel forventer, at de første netstationer fra det SF6-fire udbud vil blive leveret inden sommerferien.

Om løsningen:
Netstationerne i Cerius-Radius’ elnet er de transformerstationer, hvor spændingsniveauet går fra 10 kV til 0,4 kV. SF6 er en isolerende gas, som kan forhindre kortslutninger i 10 kV-anlæg. I de nye anlæg er gassen erstattet med vakuum teknologi og atmosfærisk luft.

Seneste nyheder