Sikrer strøm til stegen: Dorte er på arbejde juleaften

Hos Cerius, der leverer strøm til Nordvest, Midt- og Sydsjælland samt Lolland Falster og øerne, er kontrolcentret bemandet døgnet rundt hele året – også juleaften. Her sidder mandskab klar til at sikre, at du har strøm til komfuret, når flæskestegen skal have sprød svær.

Døgnet rundt bliver der holdt nøje øje med de mange skærme i kontrolrummet hos Cerius. Her sidder elnetspecialister og overvåger det vidt forgrenede elnet, der sikrer, at godt 400.000 kunder i Nordvest-, Midt- og Sydsjælland og på Lolland-Falster og øerne har strøm i kontakterne. Og sker der en fejl, så rykker de udekørende teknikere med kort varsel ud for at udbedre og få strømmen tilbage.

Også juleaften, mens vi andre lader julefreden sænke sig, er der folk på arbejde i kontrolrummet hos Cerius. I år er det blandt andre driftsvagt Dorte Nielsen, der tager tørnen og holder øje med, at alle kunder har strøm til både lyskæder og madlavning. Derudover er en række medarbejdere på tilkaldevagt og klar til at forlade julemad og pakker, hvis strømmen går, og kontrolrummet kalder dem ud.

Chef for Elsystemer for Cerius, Tomas Christensen, fortæller om juleberedskabet:

”Vi skal altid være beredte, så for os er det egentlig en aften som alle andre, hvor vi som vanligt har folk på vagt. Dorte er en af dem, der aftenen igennem vil overvåge elnettet fra kontrolrummet og være klar til at reagere, hvis der skulle opstå en fejl et sted. Tilsvarende har vi i flere områder på Sjælland medarbejdere på tilkaldevagt klar til at rykke ud – vi skal jo genforsyne kunden hurtigst muligt. Hver dag hele året rundt arbejder vi for at vedligeholde, udbygge og optimere elnettet, så det altid er i god stand og kan matche strømforbruget. Det betyder, at der er strøm i kontakterne hos kunderne 99,99 procent af tiden. Men der kan selvfølgelig opstå en fejl, og så gælder det for os om hurtigt at få koblet om – altså føre strømmen ad en anden vej – og genetablere forsyningen.” 

Flere komfurer i gang i år?

Den 24. december ved 17-tiden plejer Cerius at kunne se en stor stigning i strømforbruget hos især villakunderne, efterhånden som familierne begynder at sætte stegen i ovnen og få tændt for blussene på komfuret. Tomas Christensen er spændt på at se, om det kommer til at se anderledes ud i år.

”Corona-restriktionerne kommer muligvis til at give et ændret mønster i år, hvis langt flere skal holde jul for sig selv frem for at mødes med hele familien. Alt andet lige vil der så komme gang i flere ovne og flere blus, og flere hjem vil være fuldt oplyste. Uanset hvad er vores elnet dog klar til belastningen,” beroliger chefen for Elsystemer hos Cerius.

Gode råd til dig

Tomas Christensen slutter af med et par gode råd:

Hvis strømmen går hjemme hos dig, så begynd med at se efter, om din nabo stadig har lys. Hvis det er tilfældet, så er det mest sandsynlige, at du har for mange apparater på den samme sikring, og så slår dit anlæg heldigvis fra. Hvis sikringen er sprunget, så skift den, men tænk også en gang over, om du har for mange el-apparater på samtidigt. Der er ikke mange entreprenører, der er ude at grave juleaftensdag, så vi regner ikke med overgravede kabler, men der kan selvfølgelig en sjælden gang opstå en fejl et sted i nettet. Mangler du strøm, og har du tjekket dine egne sikringer, så tjek gerne vores driftsinformation på cerius.dk, inden du ringer til os – er der en fejl i nettet, er vi formentlig allerede opmærksomme på det og i gang med at bringe strømmen tilbage”.

Gode råd

  • Tjek om din nabo har strøm, tjek dernæst dine sikringer
  • Er strømmen gået på hele vejen så er vi nok allerede i gang med at få strømmen tilbage. Du kan altid følge driftinfo på vores hjemmesider, hvor du også kan tilmelde dig sms og få besked ved forstyrrelser.
  • Er det stadig mørkt – tænd et stearinlys og nyd julefreden. Vi får strømmen tilbage så hurtigt som muligt.

Seneste nyheder

Historisk højt strømforbrug i 2024

Den kolde start på 2024 har været medvirkende til et strømforbrug hos privatkunderne og mindre erhverv i Østdanmark, som er højere, end hvad netselskaberne Cerius-Radius hidtil har registreret på dagsbasis.

Læs mere