Strømforbrug i Østdanmark strøg i vejret i første kvartal: Det betød det for elregningen

Kolde dage og mange nye elbiler var med til at give en væsentlig stigning i østdanskernes strømforbrug i første kvartal af 2024.

2024 startede med kulde og sne, og det var medvirkende til dage med historisk højt strømforbrug. Netselskaberne Cerius-Radius, der forsyner størstedelen af Sjælland, Lolland-Falster og øerne med strøm, er dykket ned i privatkundernes forbrug fra årets første tre måneder, og tallene viser, at det høje strømforbrug holdt ved gennem første kvartal. De østdanske privatkunder og mindre virksomheder brugte således 12,2 pct. mere strøm i første kvartal af 2024 sammenlignet med 2023.

Cäthe Bay-Smidt, funktionschef i Cerius-Radius, kalder det en betragtelig stigning, når man kigger på udviklingen i strømforbruget historisk.

”Vejret spiller selvfølgelig en central rolle, da elvarmen og de mange nye varmepumper virkelig fik elmålerne til at snurre i de første uger af året. Med til historien hører dog også, at mange kunder det seneste år har fået elbiler, og det er med til at løfte det samlede forbrug, som eller historisk har været rimelig jævnt,” fortæller hun, og fortsætter:

”Det her er klart udtryk for, at elektrificeringen lige nu tager fart. Mange investerer sig til grønnere løsninger i hjemmet og vender dermed ryggen til olie, benzin og gas. Vi forventer, at det samlede strømforbrug vil stige yderligere de kommende år. Der er et stærkt elnet fuldstændig afgørende for at muliggøre en sikker forsyning og den grønne omstilling af vores energisystem,” siger Cäthe Bay-Smidt.

Forbruget blandt privatkunderne og de mindre erhvervsvirksomheder steg 14,2 pct. i Cerius’ forsyningsområde, der dækker størstedelen af Region Sjælland. Radius-kunderne i Region Hovedstaden øgede forbruget med 11,2 pct.

Elregningen bliver trukket i begge retninger

I årets første tre måneder har både den rene elpris og udgifterne til at få leveret strøm til boligen (distributionstarifferne) i Østdanmark været lavere end i starten af 2023. De lavere priser har betydet, at kunderne har betalt cirka 500 kr. mindre for strømmen samt levering af denne i første kvartal i år. Men Mathias Dollerup Sproegel, seniorøkonom i Sydbank, fortæller, at det ikke er ensbetydende med en lavere regning for de østdanske elkunder.

”Dele af kundernes elregning er faldet betragteligt det seneste år, men det kan være svært for kunderne at få øje på. I forbindelse med energikrisen sikrede en politisk aftale nemlig, at elafgiften blev sænket til blot 1 øre pr. kWh. i første halvdel af 2023, mens den i 2024 igen slår igennem med fuld kraft. Det betyder, at staten får næsten 1 kr. pr. kWh. Moms og elafgift udgør nu over halvdelen af de østdanske elkunders regning, og prisen for én kWh. vil derfor samlet set være højere i år,” siger Mathias Dollerup Sproegel fra Sydbank.

Han understreger samtidig, at der er mange penge at spare ved at tænke over sit strømforbrug.

”Der er selvfølgelig penge at hente, hvis man kan skrue ned for sit forbrug, men der er også store besparelser at finde, hvis man tænker over placeringen af sit strømforbrug i løbet af dagen. Både elpriserne og tarifferne svinger nemlig i løbet af døgnet, og derfor kan der være stor forskel på prisen, når man starter tørretumbleren eller sætter elbilen til at lade op,” lyder det afsluttende fra Mathias Dollerup Sproegel.

Seneste nyheder